Hírek     Témák     Border Collie     Galéria      Tenyésztési elveink      Kutyáink      Almok      Tervezett párosítások       Kapcsolat      Fórum
   
  Képzés
   
 

A border collie terelő képzésre való alkalmasságának feltételei

A border collie munkakutya és képességei vele születnek. Amennyiben a megfelelő képességek nincsenek jelen a kutya születésekor, azokat soha többé nem lehet pótolni.

A terelő képzés elengedhetetlen feltétele a kutya képességének megléte, mivel a terelés egy feladatsorként, engedelmes munkaként nem értelmezhető, ebből kifolyólag nem tanítható.

Az ösztön, a képesség és a tehetség definícióit bizonyára már olvastátok a honlapon, de rövidebben itt is újra leírom, mert anélkül, hogy a köztük levő különbséget megértenénk a terelő képzés sikere alapjaiban kudarcra van ítélve.

Terelő ösztön:
A terelő ösztön olyan viselkedési formákat foglal magában, melyek által a border collie olyan hatékonyan dolgozik (gyűjtő/felvevő magatartás, nézés, balanszolás, kerülés, stb.).
Az ösztön több megjelenési formája kezdetben nem nyilvánvaló és csak a kutya tanításával és a juhok különböző szituációkban történő gondos megfigyelésével értékelhető.

Terelő képesség:
A kutya ösztöne különböző megnyilvánulásait tudatosan kezdi el alkalmazni bizonyos feladatok elvégzésére. Képes gyorsan tanulni trénerétől és a juhoktól egyaránt. 

Terelő tehetség:
A tehetséges kutya jellemzői: precíz balansz, megfelelő mennyiségű és minőségű szem használat, természetes lapuló mozgás, természetes square flank (szögletes kerülés) és távolságtartás a juhoktól. A kutya képes nagy távolságban, önállóan dolgozni, gondolkozni és helyes döntéseket hozni. Tudatosan hatalmat gyakorol a juhok fölött, megvan az ereje és tudása, hogy a nehéz helyzeteket is higgadtan kezelni tudja.

Az ösztön, a képesség és a tehetség egyaránt elengedhetetlen feltételei a terelő kutya képzésre való alkalmasságának. A tehetséges kutya jellemzőiként leírtak azok a dolgok, melyek nem taníthatók! A kutyával együtt születnek és a képzés során egyre nyilvánvalóbbá válnak. Ezeket semmilyen tanítással, képzéssel nem lehet utólag pótolni!
 

A terelő képzésre való alkalmasság három döntő kritériuma:

Gyűjtő magatartás és a balansz pont megtalálása:
A kutya gyűjtő ösztöne először általában a juhok körüli körözésben nyilvánul meg. A kutya azonban rövid időn belül rájön arra, hogy a körözéssel nem jut eredményre (a tréner blokkolja a nem megfelelő magatartásformákat), így amikor gyűjtő pozícióba ér, a tréner segítségével rátalál a balansz pontra, aminek eredményeként a tréner lehetőséget ad neki a juhok felvételére.

Felvétel:
A kutya körözés közben a balansz pontra érve (mozgást) és irányt vált (befordul a juhok felé) és a juhokat a felvezető irányába kezdi mozgatni. Ekkor a tréner megerősíti a megfelelő magatartást egészen addig, amíg a kutya fenntartja a balanszt, illetve nem rövidíti le a megfelelő távolságot. 

Távolságtartás:
Néhány próbálkozás után a kutya egyre tudatosabban és pontosabban kerül gyűjtő pozícióba a juhok túloldalára, találja meg a balansz pontot, veszi fel és kezdi a felvezető irányába mozgatni a juhokat. Képes érezni azt a távolságot, melyről kellő kontrollt és nyomást tud gyakorolni a juhokra, azonban nem stresszeli (nem ugrasztja meg őket, vagy váltja ki, hogy visszaforduljanak rá), őket, nem „nyomja” túlságosan vagy mozdítja el rossz irányba őket.

A kutyának ezeknek a kritériumoknak kizárólag ösztöne és veleszületett képességei alapján kell megfelelnie! Én személy szerint ezen kritériumok teljesüléséig a kutyának semmilyen parancsot nem adok, kizárólag a mozgásommal segítem abban, hogy ösztönét és képességeit a megfelelő módon kezdje alkalmazni. Amikor egy kutya ezen kritériumoknak megfelel, akkor lehet egyáltalán elkezdeni a képzését.

Miért is? Azért, mert:

-         Nem tudom pontosan meghatározni (különösen tőlem távol), hogy az adott helyzetben hol van a balansz pont. A kutya képessége révén ezt nálam sokkal jobban tudja. Nem arra tanítom meg, hogy 12 óra pozícióban feküdjön le a juhok túloldalán, hanem arra, hogy önállóan megtalálja a balansz pontot, felvegye és megfelelő irányba mozgassa a juhokat.

-         A felvételnél, ha az említett 12 órás pozícióra tanítottam volna meg a kutyát, akkor hamar elvérezne, mert adott esetben a juhok villámgyorsan távoznak valamelyik (de nem felém egyenes) irányba. A 12 órára tanított kutya a) rohan utánuk, b) megpróbál eléjük kerülni, de túl szűken és esetlegesen nem is a megfelelő irányból, aminek ismételten káosz a vége. Ha a kutyában nincs meg a képesség, hogy érezze a juhokat és a balansz pontot ennek ismeretében határozza meg, akkor hiába a küzdelem, soha nem lesz belőle terelő kutya.

-         A távolság, amelyről a kutya dolgozik függ a kutya stílusától, erősségétől, szemének erősségétől, a juhoktól amelyekkel éppen dolgozik és a területtől is. A kutyának képesnek kell lennie a megfelelő távolság beállítására és fenntartására. Óriási hiba azt gondolni, hogy bármiféle jó eredményre vezet ha a kutyát a juhoktól 5-10-30… méterre paranccsal mindig megállítják. Ennek nem az lesz az eredménye, hogy a kutya megtanulja a megfelelő távolságot (ami sok tényezőtől függően mindig más), hanem jó esetben az, hogy minden helyzetben engedelmességi feladatként ezt alkalmazza (több-kevesebb sikerrel, de minél nagyobb a távolság és minél kevésbé automata a birka, a sikerre annál kevesebb az esély), rossz esetben pedig egy idő után elszakad a cérna…

A terelő képzés célja tehát nem az, hogy „jobb”, „bal”, „fekszik” engedelmességi feladatokra tanítsuk meg a kutyát. Az ilyen jellegű képzés ráadásul gátolja a kutyát abban, hogy önállóan gondolkozzon és találjon megoldást az adott helyzetre. Persze képesség hiányában ez fel sem merül, illetve, 50m-en belül, automata birkával még működni is látszik a módszer… J

A terelő képzés célja, hogy a kutya megtanulja megfelelő módon alkalmazni veleszületett képességeit, illetve ezeket a képességeket fejlesztjük. Már meglévő képességeket! Ha nincsenek hiába az erőlködés, nem fog működni.

A terelő képzés során a kutya ösztön célja (kezdhessen valamit a juhokkal) kielégítésére törekszik. A tréner feladata, hogy a kutya csak abban az esetben elégíthesse ki az ösztön célját, hogyha képességeit megfelelő módon alkalmazza. Leegyszerűsítve, ha jót csinál dolgozhat (kielégítheti az ösztön célját / =jutalmazás), ha rosszat nem (nem jut a juhokhoz egészen addig, amíg nem megfelelő módon alkalmazza a képességét).