Hírek     Témák     Border Collie     Galéria      Tenyésztési elveink      Kutyáink      Almok      Tervezett párosítások       Kapcsolat      Fórum
   
 
Border Collie
 
Standard - Történelem - A fajta ma
 
A fajta ma
 

Milyen is egy mai border collie? A fajta nagyon heterogén a munka vonalú terelőkutyáktól a munka vagy kevert vonalú munka / sport kutyákon és hobby kutyákon át a küllemre tenyésztett kiállítási kutyákig. Nem csak a kutyák külleme mozog széles skálán, de a küllemmel mondhatni arányosan belső tulajdonságaik és képességeik is.

Egy rövid áttekintés a fajta alakulásáról:

A border colliekat elsőként az 1906-ban alakult International Sheep Dog Society (ISDS) törzskönyvezte – és törzskönyvezi a mai napig is a munka vonalú kutyákat. Az ISDS álláspontja szerint a border collie intelligenciájáról, agilisságáról, kimagasló munkaképességéről ismert. Ezeket a tulajdonságokat generációkon át tartó tenyésztés alakította ki és ezeket a kutyákat soha nem a küllemük alapján szelektálták tenyésztésre. Az ISDS által regisztrált border collienak nincs fajta standardje!

Az ISDS logoját egy kiemelkedő kutyáról, Wiston Cap-ről mintázták. Ez a kutya kiválóan példázza az ISDS által elismert terelőkutya típusát.
1975-ben felterjesztettek egy javaslatot a Nagy Britanniai Kennel Klub elé a border collie önálló fajtaként való elfogadásával kapcsolatosan. A javaslattal együtt az akkor létező ausztrál standardet is benyújtották. 1976-ban a Kennel Club és az International Sheep Dog Society hosszas megbeszélések után kiadott egy ideiglenes fajta standardet.
A későbbiek folyamán a fajta klubok képviselői és az International Sheep Dog Society több alkalommal is egyeztettek a Kennel Clubbal és kiegészítéseket, változtatásokat eszközöltek az ideiglenes standardben, mígnem az elnyerte mai formáját. (A Kennel Club standardje megtalálható a Standard menüpont alatt.)

Úgy 10 évvel ezelőtt megkezdődött a fajta gyökeres átalakítása. A show ringek díszes társasága saját kénye-kedve és hóbortja szerint kezdte alakítani a fajtát. Egy vonzóbb küllemű colliet alakítottak teljes mértékben figyelmen kívül hagyva a fajtára jellemző, a standardben is lefektetett tulajdonságokat.

Az elmúlt évtizetdben az Új Zélandról és Ausztráliából beözönlött import kutyák tömege minden elképzelést felülmúlóan megváltoztatta a fajtát. A border collie harmóniája, minősége és általános megjelenése már szinte teljesen a múlté. Ugyanez mondható el veleszületett képességeiről és legendás intelligenciájáról.

Ma a fajtán belül véleményem szerint 3 nagy irányvonal különíthető el egymástól.
Terelőkutyák: az ISDS által regisztrált munkára szelektált ktuyák, melyek képzése és napi munkája ma is megfelel az eredeti tenyésztési célnak.- Sport és munkakutyák: munka vagy kevert vonalú kutyák, melyeket különféle feladatokra képeznek ki. Munkakutyák pl. a kereső-mentő kutyák vagy a terápiás kutyák. Sport kutyák pl. az engedelmes munkára vagy agilityre képzett kutyák. (Az agilityre tenyésztett kutyák már mondhatni egy külön új irányzatot képviselnek.)- Show kutyák: generációkon át küllemre szelektált show vonalú kutyák.

Bár a klasszikus értelemben vett terelőkutya és show kutya között ég és föld a különbség, az irányvonalak mégsem határolódnak el élesen egymástól. Vannak kutyák, melyek egyértelműen példázzák az egyes irányzatokat, de rengeteg olyan is, mely egyértelműen egyikbe sem illeszthető be.

A fajta jövőjét illetően a felelősség a kutyavásárlók vállán nyugszik, hiszen a tenyésztők nagy átlagban olyan kutyát fognak tenyészteni, amilyenre a vásárlóknak igénye lesz.