Hírek     Témák     Border Collie     Galéria      Tenyésztési elveink      Kutyáink      Almok      Tervezett párosítások       Kapcsolat      Fórum
   
 
Border Collie
 
Standard - Történelem - A fajta ma
 
Standard
 

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Az arányos felépítés és a lágy vonalak kiváló minőséget mutatnak. Könnyed, tökéletesen kiegyensúlyozott kutyát elegendő szilárdsággal ahhoz, hogy a kitartás benyomását keltse. A cingárságra utaló tendencia nem kívánatos. Bármilyen betegségre vagy túlzott vékonyságra utaló tendencia nem kívánatos.

TULAJDONSÁGOK: Kitartó, kemény, ám kiválóan kezelhető munkakutya.

TEMPERAMENTUM:
Lelkes, éber, fogékony, készséges és intelligens. Nem ideges vagy agresszív.

FEJ és KOPONYA:
A koponya meglehetősen széles, nyakszirt nem kifejezett. A pofa nem telt vagy kerek, az orr felé elkeskenyedő, mérsékelten rövid és erős. A stop nagyon határozott. Az orr fekete, kivéve a barnánál és a csokinál, ahol barna is lehet. A kékeknél az orrnak pala színűnek kell lenni. Az orrlyukak jól fejlettek.

SZEMEK:
Távol ülnek, oválisak, közepes méretűek. Barna színűek kivéve a merléknél, ahol egyik vagy mindkét szem részben vagy egészben kék lehet. Kedvességet, lelkesedést, élénkséget és intelligenciát sugároznak.

FÜLEK:
Közepes méretűek és szerkezetűek, egymástól távol ülnek. Medium sized and texture, well set apart. Ha a kutya figyel érzékenyek, teljesen, vagy félig felállnak.

SZÁJ:
A fogak és az állkapcsok erősek, tökéletes, szabályos ollós harapással. A felső fogak szorosan átfedik az alsókat és derékszögűek az állkapcsokra.

NYAK:
Aránylag hosszú, erős és izmos, enyhén ívelt és a váll felé szélesedő.

ELSŐ RÉSZ:
A mellső lábak előlről nézve párhuzamosak, a csüd oldalról nézve enyhén lejt. Erős, de nem nehéz csontozat. A vállak jól szögelltek, a könyökök közel vannak a testhez.

TÖRZS:
Atlétikus megjelenés, jól ívelt bordák, mély és meglehetősen széles mellkas, mély és izmos, nem felhúzott lágyék. A törzs alig hosszabb, mint a marmagasság.

HÁTSÓ RÉSZ:
Széles, izmos, oldalnézetből elegánsan lejt a farokig. A combok hosszúak, mélyek és izmosak. A térd jó szögelésű, a csánk mély, erős, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak.

MANCSOK:
Oválisak, jól párnázottak, erősek és épek. Az ujjak mérsékelten íveltek és szorosan záródnak. A körmök rövidek és erősek.

FAROK:
Mérsékelten hosszú, a csont legalább a csánkig ér, alacsonyan tűzött, dús szörzetű, a vége felfelé hajlik a kutya könnyed vonalának befejezéseként. Izgalmi állapotban felemelkedhet, de soha nem a hát vonala fölé.

MOZGÁS, JÁRÁSMÓD:
Szabad, sima, finom mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsok minimális felemelésével, ami azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes lopakodva nagy sebességgel haladni.

SZŐRZET:
Két változat: 1) Mérsékelten hosszú. 2) Sima. A fedőszőr mindkét esetben sűrű és közepesen texturált, kitűnő védelmet biztosítva az időjárás viszontagságai ellen. A mérsékelten hosszú szőrű változatnál, a bőséges szőrzet sörényt (gallért), a hátsó lábakon nadrágot és az első lábak hátoldalán zászlót formál. A pofán, füleken, a lábak elülső oldalán és a hátsó lábakon a csánk részen a szőrzet rövid és sima.

SZÍN:
Színváltozatok megengedettek. A fehér nem lehet uralkodó.MÉRET: Ideális magasság: Kanok 53 cm, Szukák: valamivel kevesebb.

HIBÁK:
Az előző pontoktól való bármely eltérés hibának minősül és a hiba súlyosságának pontos arányban kell állnia az eltérés mértékével.

MEGJEGYZÉS:
A kanoknak két, kétség kívül normális, a herezacskóba teljesen leereszkedett herével kell rendelkezniük.