Hírek     Farm     Galéria      Rólunk      Juhaink      Terelés      Kiképzés      Panzió      Kapcsolat     Forum
   
  Kiképzés
   
  Almenü1 - Almenü2 - Almenü3
   
 

A kutya kiképzése

Az eredményes kiképzés alapja:

  • Alkalmas kutya
    A kutya rendelkezik olyan veleszületett adottságokkal és képességekkel, melyek alkalmassá teszik az adott feladatra való képzésre és a feladat elvégzésére.
  • Megfelelő kutya-gazda (/kiképző) kapcsolat
    A kutya alkalmassága mellett szükség van a gazda (/kiképző) vezető szerepére, a kettőjük közti harmóniára. Igazán jó eredményt kizárólag akkor érhetünk el, ha a kutya nem csupán alanya, hanem résztvevője a kiképzésnek.
  • Megfelelő módszer
    A módszert mindig a kutya személyiségének és a kiképzés céljának megfelelően kell megválasztanunk.

A kiképzés célja:
A kiképzés céljának megválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy a kutyának vannak fejleszthető és veleszületett képességei. A veleszületett képességek meghatározzák, hogy a kutya milyen feladatra és milyen mértékben alkalmas, képezhető. Ennek figyelmen kívül hagyása óriási hiba és kudarcokhoz, illetve sok esetben akár a kutya tönkretételéhez vezet.
A kiképzés célja nem más, mint a kutya személyiségének és képességeinek ismeretében a megfelelő módszer megválasztásával a maximális eredmény elérése.

A kiképző:
Az a személy, aki kellő szakmai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy reálisan felmérje az adott kutya személyiségét és képességeit, a gazda által kívánt kiképzési célra való alkalmasságát, megválassza az adott kutyának és célnak megfelelő, eredményre vezető módszert és a gyakorlatban megfelelően alkalmazza azt.

Kiképzőként elsősorban a megfelelő kutya-gazda kapcsolat kialakítására, a mindennapokban szükséges alapvető engedelmességi képzésre és a bármilyen helyzetben való kezelhetőség kialakítására fektetek hangsúlyt. Ez a mindennapi stressz mentes (a kutya, a gazda és a környezet számára is!) együttélés záloga, illetve az alapja annak, hogy egy kutya-gazda páros alkalmassá váljon a magasabb szintű célirányos kiképzésre, valamint a képzés előre haladtával munkaversenyeken is eredményesen szerepelhessen.

Az egyéni képzést részesítem előnyben és vallom, hogy az eredményes kutyakiképzésben helye van mind a pozitív, mind a negatív megerősítéseknek. Elítélem a kutyák bántalmazását és az adott kutya személyiségének nem megfelelő kényszer jellegű képzést, de a „csak pozitívan” módszerek eredménytelenségét is igazoltnak látom. Az eredményes képzés a pozitív és negatív megfelelő kombinációjára épül. (Gondoljunk csak arra, hogy adott esetben az anya kutya is megfegyelmezi a kölykét vagy egy kifejlett kutya „helyre tesz” egy fiatalabbat. Avagy tegyük fel magunknak a kérdést: mi történne, ha csak pozitívan próbálnánk gyereket nevelni?)

A kutyának őseitől örökölt ösztönei, viselkedésformái vannak, melyek eltérnek az emberi viselkedésformáktól és tulajdonságoktól. Ne próbáljuk hát őket emberi tulajdonságokkal felruházni és „barátként” kezelni. Ezzel, szándékunkkal ellentétben csak ártunk neki. Számára értelmezhetetlen jelzéseket adunk és teljesen összezavarjuk. Nem egyértelmű számára, hogy milyen pozíciót foglal el a hierarchiában – vagy rosszabb esetben másképpen értelmezi, ami súlyos problémákhoz is vezethet - és ebből kifolyólag folyamatos bizonytalanságban él, ami frusztráló számára.

Egy kiegyensúlyozott kutya tökéletesen tisztában van a rangsorban elfoglalt helyével, tiszteli és meg akar felelni vezetőjének. Ez az eredményes képzés legalapvetőbb pillére és ennek hiányában bármilyen módszer eleve kudarcra van ítélve. A kutya akkor boldog, elégedett és kiegyensúlyozott, ha igazságos és következetes vezetője van.

A gazdiknak tehát legelső, legalapvetőbb és legfontosabb feladata, hogy ezzel tisztában legyenek és kezdettől fogva megfelelő viszonyt alakítsanak ki a kutyával.

Ebben kívánok segítséget nyújtani.